Szolgáltatások

Diagnosztika

A professzionális kezelésekhez, és a páciensek elégedettségéhez nélkülözhetetlenek a precíz diagnosztikai eljárások.

A Nemes Dental Centerben modern technológiát képviselő eszközökkel várjuk pácienseinket.

A fogászati diagnosztikának ma már egyik elengedhetetlen eszköze a panoráma röntgen, melynek köszönhetően a teljes fogazat együtt vizsgálható!

A készülékkel készíthetünk az állkapocs ízületről, vagy az arcüregről is diagnosztikus értékű képet. Lehetőségünk van az implantációhoz, vagy gyökértöméshez szükséges bemérések elvégzésére is.

A röntgenképen jól értékelhetőek az elhalt fogak gyulladásos folyamatai, cysták, állcsontban rekedt fogak helyzete, fogakat tartó csontos fogágy sorvadásának mértéke.

A digitális technika lehetővé teszi, hogy a hagyományos előhívásos röntgen technikával szemben jelentősen alacsonyabb sugármennyiséggel dolgozzunk.

A felvétel szinte azonnal látható, nagyítható, kontrasztozható.

Nincs mindig szükség az egész fogazatról alkotott képre, ilyenkor „kis” röntgen felvételt készítünk. A korszerű intraorális digitális berendezésünkkel készített röntgenfelvétel minimális sugár mennyiség mellett biztosítja a pontos diagnosztikához szükséges információkat.

A digitális képet számítógépes rendszerünk a beteg kartonján rögzíti, igény szerint a CD-n vagy e-mailben a páciens rendelkezésére tudjuk bocsátani.

A digitális technika lehetővé teszi, hogy a hagyományos előhívásos röntgen tehnikával szemben jelentősen alacsonyabb sugármennyiséggel dolgozzunk és a röntgenfilm előhívásával járó környezetszennyezést is elkerüljük.

Nincs mindig szükség az egész fogazatról alkotott képre, ilyenkor „kis” röntgen felvételt készítünk. A korszerű Vatech ESX-W DC falikaros intraorális digitális berendezéssel készített röntgenfelvétel a lehető legalacsonyabb sugár mennyiség mellet biztosítja a pontos diagnosztikához szükséges információkat.

A fogászati kezelőegységre szerelt kicsi, ceruzaszerű oralkamera segítségégével pácienseinknek lehetősége van beletekinteni saját szájüregükbe. A kezelőegységre szerelt LCD monitoron a saját szemével láthatja a panaszt okozó fog szuvasodását, vagy megnézheti új tömésének, hídjának azokat a részeit is, amiket eddig csak a fogorvosa látott.

Tömések, csapos felépítés

Esztétikus tömések, esztétikus betétek. Mintha visszanőtt volna a fog hiányzó része!

Kis- és közepes szuvasodás esetén javasoljuk a fog színével megegyező esztétikus korszerű összetételű speciális tömőanyaggal történő fogfelépítést.

Őrlő fogak nagy kiterjedésű szuvasodásai esetén a fogak felépítésére az inlay-t ajánljuk pácienseink részére. Az inlay, fogtechnikus által, az orvos által készített lenyomat alapján készített tömés, melyet a fogorvos speciális fogászati ragasztóval rögzít a foghoz. Az inlay készítés nem igényli a fog lecsiszolását. A szuvasodás eltávolításán túl csak minimális foganyag feláldozásával jár. Precíz technológiája a hagyományos töméseknél hosszabb élettartamot biztosíthat.

 

Gyökerek csapos felépítése

Erősen erodálódott fogak esetén, ha az íny felett van még elegendő szuvasodás mentes foganyag, lehetőség van a fog csapos felépítésére. Csapos fogat csak jó gyökértömésekkel ellátott, gyulladásmentes fogakba szabad készíteni. A gyökértömés szájüreg felé eső harmadának eltávolításával helyet alakítunk ki a csap számára, majd speciális fogászati ragasztóval rögzítjük a csapot a fogban, amely tartja a fog felépített részét. A csapos fog a felépítés jellegétől függően készülhet üvegszálas, vagy fém anyagú gyári csappal, mely segítségével akár tömőanyaggal is felépíthetjük a fogat. A letöredezett fog felépíthető technikai csappal is, melyet az orvos által készített lenyomat alapján, a fogtechnikus egyedileg készít el, és az orvos a rendelőben beragasztja a gyökérbe. Ezt követően erre készítjük az esztétikus koronát. Csapos felépítéssel hosszú távra megmenthetünk az erősen erodált fogakat. A csapos fogak hidak tartófogaként is biztonsággal felhasználhatók.

Gyökérkezelés, gyökértömés

Ha fáj a fog nem kell azonnal húzásra gondolni!

Amennyiben a szuvasodás eléri az idegkamrát, elindul a fogbélben a gyulladásos folyamat. Előfordulhat, hogy a mély szuvasodás miatt már korábban elhalt a fog, és ezért a gyökér csúcsán a csontban alakul ki a gyulladás, ilyenkor a fogat egyszerű töméssel sajnos már nem lehet gyógyítani, ezért a fogvesztést kerülendő, a fogat gyökérkezelni, gyökértömni kell.

 Előzetes röntgenfelvételen tájékozódunk a gyökér anatómiájáról. A megfelelő, fájdalommentes állapot elérése után eltávolítjuk a szuvas foganyagot, és kitisztítjuk az idegcsatornát. A csatorna hosszának meghatározását egy speciális műszer, /apex lokátor/ és röntgenfelvétel segítségével végezzük, majd a bemért értéket röntgenfelvétellel ellenőrizzük. Gyökércsatorna előkészítését a gyökértöméshez, korszerű technológiájú, fájdalommentes gépi csatorna tágító használata segíti, gyorsítva ezzel a kezelést, és optimálissá teszi a csatornát a jó gyökértömés elkészítéséhez. A kész gyökértömés pontosságát röntgenfelvétellel ellenőrizzük.

A jó gyökértöméssel a fogak akár évtizedekre is megmenthetők. Korrekt gyökértöméssel rendelkező fogak alkalmasak koronák, hidak viselésére.

A korszerű gyökérkezelés – gyökértömés elengedhetetlen eszköze az apex lokátor.

Az apex lokátorral lehetőségünk van a gyökércsatorna hosszának 0,1mm pontosságú meghatározására, hogy a gyökércsatorna teljes hosszát pontosan kitöltő gyökértömést készíthessünk.

A tökéletes gyökértömés érdekében, a rendelőnkben Endomotor-Reciprok VDW gépi gyökércsatorna tágítót használunk. A gépi gyökércsatorna tágítóval még azokat a beszűkült vagy görbült gyökércsatornákat is elő tudjuk készíteni a gyökértömések számára, amelyeket korábban kézi eszközökkel nem tudtunk korrektül kezelni. A gyökércsatorna gépi tágítására használt endomotor hozzájárul a precízen kivitelezett gyökértömés készítéséhez, mellyel a begyulladt, elhalt, panaszt okozó fogakat hosszú időre meg tudjuk menteni pácienseink számára.

Implantológia

A fogászati implantátum egy olyan titánból készült műgyökér, mely a hiányzó fog helyére, a csontba kerül beültetésre, és a későbbiekben az előzetesen gondosan megtervezett fogpótlás rögzítését szolgálja.

A titán allergiát nem vált ki, még tudományos kutatásoknak sem sikerült kimutatni a titánszemcsék szóródását a szervezet többi részébe.

A fogászati implantátumok beültetését percíz tervezés előzi meg, melyhez szükség van a klinikai vizsgálaton kívül panoráma röntgenre, valamint 3D-s CBCT-re. Csakis ez utóbbi birtokában lehet az implantátum számára rendelkezésre álló csontállományt a tér minden irányában felmérni.

Kizárólag a fogazat teljes rendberakása után, szanált fogazat mellett végezhető el az implantálás. Így előzetesen meg kell szüntetni az ínyt, és fogágyat érintő gyulladásos folyamatokat, be kell tömni a szuvas fogakat, el kell végezni szükséges foghúzásokat, mivel

gócos fogak jelenlétében az implantátum gyógyulásának esélye jelentősen csökken, hátráltatott.

 Az implantáció időpontja a fogeltávolításhoz képest lehet azonnali, amikor az implantátum behelyezése a fog eltávolítása után közvetlen megtörténik. Ez csakis optimális viszonyok között, viszonylag ritkábban jöhet szóba.

Késleltetett, amikor a fogeltávolítást követően tervezetten 3-6 hónap gyógyulási időt követően történik az implantáció. Ilyenkor ideálisak a körülmények a beültetésre.

Késői implantációról akkor van szó, amikor a fogelvesztés évekkel korábban bekövetkezett, implantáció előre tervezve nem volt, s a már kissé sorvadt állcsontba szeretnénk implantálni. Ilyenkor nagyobb valószínűséggel jön szóba csontpótlás.

Csontpótlás

 Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő csontmennyiség, szükség lehet csontpótlásra, amely történhet a szájüreg más területéről vett saját csonttal, csontpótló anyaggal, ill. ezek kombinációjával. Leggyakrabban a felső hátsó fogak beültetésénél van szükség csontpótlásra, mivel itt az arcüreg és szájüreg közötti csont mennyiség nem mindig alkalmas az implantátum behelyezésére. Ilyenkor az arcüreg nyálkahártyája alá csontpótló anyag kerül, ezáltal szélesedik az implantátum befogadására alkalmas csont.

 

FONTOS TUDNI!

  1. Implantálni csak az állcsontok növekedésének befejezte után általában 18 éves kor felett lehet.
  2. A beültetés szinte bárkinek lehetséges, de vannak ellenjavallatok. Ellenjavalt súlyos csontritkulásban, csontáttétet adó (emlő, prosztata) daganatos betegeknek, és azoknak, akik ún. biszfoszfonát hatóanyagú csontritkulás gátló gyógyszeres kezelést kapnak. Szintén ellenjavalt erős dohányosoknak, súlyos cukorbetegeknek, bizonyos harapási rendellenességek kapcsán, és természetesen nem megfelelő szájhigiénia esetén. Erős véralvadásgátló gyógyszerek szedése esetén kórházi hátteret igényelhet a beavatkozás.
  3. Az implantátum hosszú távú megőrzése érdekében kiemelten fontos a magas fokú szájhigiénia fenntartása.

Protetika (Fogpótlások)

Mintha kinőttek volna a fogai!

 A fogpótlások tervezését mindig alapos szájvizsgálat előzi meg. A szakmai szabályok, és a páciens fogazatának adottságait figyelembevéve, maximálisan alkalmazkodva a páciens igényeihez, készítjük el a kezelési tervet. A siker záloga a gondos fogorvosi ellátás mellett, a tapasztalt fogtechnikus mester munkája.


Koronák

Amennyiben a fog ép állománya annyira lepusztult, hogy töméssel, vagy betéttel biztonságosan már nem állítható helyre, a fog hosszútávú megőrzése érdekében korona készítése javasolt.

A korona megóvja a fogat a törésektől, és éveken keresztül biztosítja a kedvező esztétikai hatást.

A fémkerámia korona fogpótlásokat évek óta nagy megelégedéssel alkalmazzuk. A porcelán keménysége a zománcéval vetekszik, nem rágódik ki, nem színeződik el, éveken keresztül biztosítja a jó rágást, és a kiváló esztétikumot!

Az orvos érzéstelenítésben fájdalom mentesen kúposra csiszolja a fogat, majd erről precíziós lenyomatot vesz. A fogtechnikus először egy fém vázat készít, amelynek teljes felületére ráégetett porcelán kerül, így a páciens szájában fém felület egyáltalán nem látszik! A fog színét egy 16 árnyalatot tartalmazó színkulcsból választjuk ki, így biztosíthatjuk, hogy a pótlás színében is tökéletesen simuljon környezetéhez. Amennyiben páciensünk fogai speciális színhatásúak, technikus kollégánk készséggel rendelkezésre áll, hogy a koronát, hidat a páciens jelenlétében egyedileg a szomszédos fogakhoz árnyalja.

A cirkónium korona még tovább emeli tökéletes természetességével az esztétikus fogpótlás színvonalát! A cirkónium anyaga teljes életszerűségében adja vissza a természetes fogak transzparenciáját, és szépségét. A magasabb esztétikai hatás oka, hogy ebben az esetben a korona alap vázat nem fémből, hanem cirkónium-dioxidból / speciális kerámia/ készíti el fogtechnikus. A cirkónium korona teljesen fémmentes fogpótlás!

A cirkónium pótlások fémallergiás pácienseknek is szövődménymentesen készíthetők!

A híd készítése elvesztett fogaink pótlásának egyik konzervatív /sebészeti beavatkozás nélküli/ módja. A hiány melletti fogakat a tökéletes fájdalommentesség elérése után megcsiszolja a fogorvos, és erről precíz mintát vesz. A fogtechnikus a mintára egy egységben készíti el a hiányzó fogakat pótló hídtestet, és a csiszolt fogakra kerülő pillér koronákat. A híd elkészítésével -anyaga legyen akár porcelán vagy cirkónium- célunk, hogy a rágófunkció tökéletes helyreállítását, és magas szintű esztétikai hatást nyújtsunk pácienseinknek


Kivehető fogpótlások

Ha már nincs annyi fog a szájban, hogy hidat tudjunk készíteni, és nem terveztünk fogbeültetést, kivehető pótlással /fogsorral/ tudjuk megszüntetni a foghiányt. Erről tudnunk kell, hogy a hiányzó fogak helyén túl, az állcsontoknak egy részére is kiterjed a pótlás. A fogorvos lenyomatot vesz, majd ennek mintájára készül az egyéni lenyomat kanál, amellyel a környező lágyrészek mozgását is rögzítő lenyomatot veszünk. Ezt követően rögzítjük az alsó/felső állcsont zárásának természetes helyzetét. A következő próba /fogsor próba/ alkalmával a fogorvos, és a páciens együttesen ellenőrizhetik a leendő fogsorfogak záró funkcióját, és az esztétikumát. Ebben a fázisban még bármi alakítható a páciens igényei szerint! Az utolsó találkozás alkalmával, miután megbizonyosodtunk, hogy a kész fogpótlás, minden elvárásunknak eleget tesz, átadjuk a páciensünknek a fogsort. A gondosan elkészített kivehető fogpótlás képes a rágófunkció teljes helyreállítására, és esztétikus mosolyt biztosít pácienseink részére!


Részleges kivehető fogpótlás precíziós elhorgonyzással

Abban az esetben, ha vannak még jól funkcionáló fogak a szájban, de számuk nem elegendő, hogy biztonságosan híd pótlást készítsünk, lehetőségünk van a meglévő fogakra hidakat, koronákat készíteni, amelyen stabilan meg tud kapaszkodni a precíz fém alapú fogsor. A hídra, koronára épített precíz rögzítő eszköz csatlakozik a fogsor speciálisan kiképzett részével, ami a fogsornak igen stabil, láthatatlan rögzítést biztosít. Az ilyen módon gondosan elkészített fogsor hosszú távon biztosít teljes értékű rágást, és elégedett mosolyt!

Fogkőeltávolítás

Az ápolt, esztétikus mosolyért, és azért hogy fogaink egy életen keresztül tartsanak!

Rendelőnkben professzionális szájhigiénés kezelést végzünk, amely az íny feletti fogkövek ultrahangos eltávolításából, az íny alatti fogkövek kéziműszeres eltávolításából, valamint a fogkő eltávolítás utáni polírozásból áll. A fogak felszínének tökéletes finom végső polírozását homokfúvóval végezzük. Ez az eszköz egy speciális aprószemcsés por, és víz keverékét fújja a fogakra, ami a kis barázdákba, és a keskeny fogközökbe is képes behatolni. A homokfúvó által egyéb műszerekkel el nem érhető területeket is képesek vagyunk tökéletesen letisztítani.

Rendelőnk dentalhigiénikus asszisztense készséggel válaszol pácienseink szájápolással kapcsolatos kérdéseire is.

Mert fogaink tisztasága nem csak a szép mosolyért fontos, hanem azért is, hogy megelőzzük a fogszuvasodást, és csökkentsük a fogágybetegség kialakulásának esélyét.

Szájsebészet

Szájsebész kollégánk szükség szerint a következő beavatkozásokkal áll pácienseink rendelkezésére:
bölcsességfog eltávolítás
gyökerek eltávolítása
csontban rekedt , félig kibújt fogak / retinealt , impactalt fogak/  eltávolítása
állcsontban elhelyezkedő cystak eltávolítása
fog korona hosszabbítás
parodontális curetek